Hasznos tudnivalók

A Philatelia Hungarica Kft. bélyegcsomagokat, bélyeg- és érmegyűjtési kellékeket, katalógusokat forgalmaz.

A weboldalon a termékeknél megjelenített képek csak illusztrációk, a bélyegcsomagok tényleges tartalma a képen szereplőtől készleteink függvényében eltérhet.

A jelölések, elnevezések magyarázata:

Klf.= különféle

Kpl. = komplett

Bl.= bélyegblokk

Postatiszta bélyeg = a bélyeg képes és hátoldala, fogazata ép, felragasztásra, lepecsételésre nem került. Azt, hogy a postatiszta bélyeg esetleg használható-e bérmentesítésre, a posták üzletszabályzata határozza meg.

Bélyegcsomagok = a legtöbb esetben pecsételt címleteket tartalmaznak a pergamin vagy BOPP-műanyag fóliából készült tasakokba elhelyezett összeállítások.

Tükrös csomagok = a bélyegek egy része kis méretű, enyves bélyegragasztó papírral (ún. pikó) kerül a csomag elejére rögzítésre a dekoratív kivitel érdekében. A felragasztott bélyegek áztatással eltávolíthatók.

Kilósáru = borítékokról levágott bélyegek papíron. A bélyegek áztatással eltávolíthatók a papírdarabokról, utána préselés és szárítás után tudja a gyűjteményébe helyezni azokat.

Áztatás

A felragasztott bélyeget csak áztatással próbálja meg eltávolítani a borítékról vagy a bélyegragasztóról (ún. pikóról); áztatás nélküli leválasztási kísérlet a bélyeg sérülését okozhatja!

Előfordul, hogy áztatásnál a boríték színes papírja megszínezi a bélyegeket, így a színes papíron lévő bélyegeket célszerű külön áztatni a fehér papíron lévőktől.

Meleg, kb. 40 ⁰C-os vízben áztassa kb. 20 percig az áztatni kívánt bélyeget és az magától leválik a borítékról, pikóról. A nedves bélyegeket helyezze itatós papírra, esetleg fekete-fehér újságpapírra, préselje le (pl. könyvekkel) és hagyja azokat megszáradni. A száraz, sima bélyegeket már behelyezheti gyűjteményébe. 

Tárolás

A bélyegeket és érméket kizárólag az azoknak kialakított, megfelelő minőségű anyagokból készült eszközökben tárolja.

A bélyegberakókhoz, műanyag tokokhoz forgalmazott kellékeink mind sav- és lágyítószermentes műanyagból készülnek, így tartós tárolás esetén sem károsítják gyűjteménye darabjait.

Katalógusok

A bélyegek és érmék beazonosításához, további információk gyűjtéséhez praktikusak a különböző katalógusok.

A magyar nyelvű kiadványok mellett nagy választékban forgalmazzuk a Schwaneberger Kiadó német nyelvű Michel bélyegkatalógusait és a Leuchtturm német nyelvű Euro katalógusait.

Érdeklődés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!